Hírek

Elérhetőségek

Választópolgároknak

Tájékoztató a 2024. évi Európai Parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választásokról

 

Tisztelt Választópolgárok!

Magyarország köztársasági elnöke alkotmányos kötelezettségének eleget téve, összhangban az uniós rendelkezésekkel és hazánk Alaptörvényében foglaltakkal, az európai parlamenti választás, a helyi önkormányzati és a nemzetiségi önkormányzati választás időpontját 2024. június 9.-re tűzte ki.

A szavazás 6:00 órától 19:00 óráig tart.

Minden magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár személyesen szavazhat az értesítőn feltüntetett szavazóhelyiségben, melyet 2024. április 19-ig postai úton kézbesítenek.


MOZGÓURNA KÉRELEM

A mozgásában korlátozott választópolgár mozgóurnát kérhet a helyi választási irodától, melynek határideje 

  • levélben vagy elektronikus azonosítás nélkül elektronikus úton 2024. 06. 05. (szerda) 16:00 óra

  • személyesen, kézbesítési meghatalmazott útján vagy elektronikus azonosítással elektronikus úton 2024. június 7. (péntek) 10:00 óra. 

Ezután 2024. június 9. 12:00 óráig elektronikus azonosítással elektronikus úton lesz lehetőség mozgóurna kérelem benyújtására.


ÁTJELENTKEZÉSI KÉRELEM

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választásán a tartózkodási helye szerinti településre történő átjelentkezéssel az a választópolgár tud szavazni, aki a választás kitűzését megelőző 30. napon és az átjelentkezésre irányuló kérelme elbírálásakor ugyanazon tartózkodási hellyel rendelkezik és a tartózkodási helyének érvényessége legalább a szavazás napjáig tart.

A választópolgár bármely településre átjelentkezhet, és az átjelentkezettek számára kijelölt szavazókörben adhatja le a szavazatát az Európai Parlament tagjainak választásán, ha nem létesített bejelentett tartózkodási helyet a választás kitűzését megelőző 30. napig.

Az átjelentkezés iránti kérelem legkésőbb 2024. május 31. (péntek) 16 óráig nyújtható be a helyi választási irodához.

A kérelmeket a www.valasztas.hu oldalon, a www.magyarorszag.hu oldalon az elérhető Személyre Szabott Ügyintézési Felületen, levélben, illetve személyesen a lakóhely szerint illetékes helyi választási iroda vezetőjénél lehet leadni.

Helyi Választási Iroda elérhetősége: 

2315 Szigethalom, Kossuth Lajos utca 10. 
+36 24/403-656