Hírek

Elérhetőségek

Söderhamn – Svédország (SE)

Söderhamn – Svédország (SE) www.soderhamn.se

Söderhamn (Déli kikötő) Gävleborg megyében található, 2005-ös adatok szerint 12.056 lakossal. A legnépszerűbb turisztikai látványossága Oskarsborg, mely egy torony, ami 1895-ben épült egy hegy tetején, közel a városközponthoz. A torony II. Oscar svéd király látogatása emlékére épült A király azonban, valójában soha nem járt Söderhamnban.

A legkedveltebb sport a bandy. A Söderhamni csapat a legmagasabb osztályban játszik. A bandy (jéglabda) egy jégpályán játszott csapatjáték, amiben a korcsolyát viselő játékosok ütőkkel próbálják a labdát az ellenfél kapujába juttatni. Bár elsőre a jégkoronghoz lehetne hasonlítani, a bandy voltaképpen sokkal közelebb áll a labdarúgáshoz.

Számos magas pozíciót betöltő személy, mint a nemzeti Bandy válogatott edzője, vagy a tagja is Söderhamnból származik.

Földrajzilag, Söderhamn van Hälsingland része Gävleborg megyében található. A szomszédos települések északon Hudiksvall, délen Gävle és nyugaton Bollnäs.

A várost, 1620-ban alapították. Belépő a Botteni-öbölbe.
További jelentős települések a közigazgatási területen: Vallvik, Ljusne, Sandarne, Söderala, Marmaverken, Mohed, Bergvik, Holmsveden, Stråtjära, Trönö és Kungsgården.
Söderhamn előkelő helyen található Svédország szívében, az E4-es autópálya mentén és a fő keleti-parti vasútvonalon.

Közigazgatásilag Söderhamnhoz tartozik Orrskär is, Észak-Svédország legmélyebb jégmentes kikötője.

Söderhamn önkormányzatánál nagy hagyománya van más szervezetekkel való együttműködésnek országon belül és az Európai Unión kívüli és belüli országokkal egyaránt.

Számukra együttműködés fő kérdése folyamatos fejlesztés garanciája, és ezért mindig új együttműködő partnerek és együttműködési lehetőségek után kutatnak.