Hírek

Elérhetőségek

Lakossági tájékoztató- Hogyan szabaduljunk meg a rágcsálóktól?

Szigethalmon mostanában nagyon sok patkány probléma ütötte fel a fejét, ennek megelőzése érdekében kérjük, a lakosság segítségét, hogy közösen megakadályozzuk az elszaporodásukat.

A vándorpatkány életmódjából kifolyólag nagy területeket gyalogol be éjszakánként, és nem feltétlenül szükséges az állattartás, az állattartó telepek közelsége az életmódjához.

A kuka teteje legyen mindig jól lecsukva.

A felhalmozott fát érdemes legalább 30 centiméterrel a föld fölött tárolni.

A lehullott gyümölcsöket, a diót érdemes mihamarabb felszedni a földről, hogy ne kínálj terített asztalt a hívatlan vendégeknek.

A sövény alját érdemes megritkítani, és ősszel gondosan kihúzni alóla az avart.

Ne használjon nyitott komposztládát, és ne rakjon a komposztba állati eredetű hulladékot - húst, halat -, mert a szaga nemcsak a rágcsálókat, de a macskákat, nyesteket, rókákat is a házhoz vonzhatja.

Modern világunkban a házi állatok tartása megváltozott, a száraz tápok megjelenése vonzza a rágcsálókat, ezért az állatok tányérjába mindig csak annyi ételt rakjunk, amit azonnal elfogyasztanak, a száraz tápok zsákjait ne tartsuk olyan helyen, ahol hozzáférhetnek, mert egy ekkora tápanyagforrás egy egész patkány családot eltart.

Az udvarunkban tegyünk rendet, szüntessünk meg minden olyan búvóhelyet, ami a patkányok élőhelyének kedvez, (farakások, szemétkupacok, sitt kupacok, stb.) Kevesebb lom, kevesebb búvóhely.

Fontosnak tartjuk a mechanikus védekezéseket, melyet őseink is folytattak a rágcsálók ellen. Használjunk gazdaboltokban vásárolható mechanikus egér– és patkány csapdákat, melyeket minden esetben kötöző dróttal kötözzünk ki. A csapdákban lévő vonzó hatású anyagok patkány esetében illatos kolbász, hal. Egér esetében csokoládés nápolyit, keksz félét és szintén az illatos kolbász. Patkány esetében nem javasolt, de egér esetében ragasztó is hatásos lehet. Nagyobb felületű kartonpapírok felületét kenjük meg ragasztóval és erre helyezzünk ki csalogató hatású anyagot (csokoládés nápolyit).

Fontos továbbá, hogy a használt mechanikus csapdát minden sikeres használat után alaposa, forró vízzel mossunk le, mert ha a patkány megérzi az ember, vagy a halott társa szagát, nem fog belemenni.

Minden esetben patkányprobléma esetén a szomszédok összefogása is szükséges. Nagyobb területeken egyszerre folytassuk az irtást. A csatornahálózat irtásáról az Önkormányzat gondoskodik.

Az Önkormányzat vállalja, hogy a fokozottan fertőzött területeken letéti díj ellenében (1.000,-Ft/doboz), patkányfogó dobozokat biztosít a lakosságnak. A megfelelő hatékonyság érdekében egy átlagos kertes ház esetében 2 db doboz kihelyezése szükséges.

A letéti díjat abban az esetben tudjuk visszafizetni, ha a kiadott dobozokat megtisztítva, kifogástalan, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban visszaszolgáltatják a hivatalnak

Annak érdekében, hogy az irtás valóban hatékony legyen, a nagyközönség számára nem elérhető hatóanyag tartalmú mérget szükséges a dobozokba helyezni. Ezen mérgek beszerzéséhez az Önkormányzat segítséget nyújt. (egy adag méreg ára 500 ft).

További információk és bejelentések: 06-24/403-656/137

Kosináné dr. Krómer Zsuzsanna                             Boronyák Zoltán

Felügyeleti irodavezető                                             egészségügyi gázmester