Hírek

Elérhetőségek

Jaworzno – Lengyelország (PL)

Jaworzno – Lengyelország (PL) www.jaworzno.pl

Jaworzno városa Szilézia tartomány északi partján fekszik, azon a részen, ahol Felső Szilézia és a “Kis” Lengyelországnak nevezett területek találkoznak.

A lakosok száma egy kicsit meghaladja a mi létszámunkat, 97137 főjével. Nem elhanyagolandó, hogy 152, 2 négyzetkilométer területével Lengyelország legnagyobb városa.

A város sajátos helyzete, hogy a központ felé vezető utak is mind zöld “övezetbe” haladnak.

Jó néhány főútvonal kereszteződésében helyezkedik el, valamit közel a vasúti és légi közlekedéshez. Két nemzetközi út keresztezi, összekapcsolva ezzel a várost az ország északi és a nyugati határaival.

Gazdasága a műszaki mérnökségen alapszik, összekapcsolódva a kitermelőiparral.

Környezete erdős, füves, zöld övezet, mintegy 60%-át képezi a városnak. A környezethez való barátságos viszonyulásnak köszönhetően a növények számos speciális faja található meg a városban, valamint az állatokat saját lakóhelyükön lehet megcsodálni. A különböző topográfia adottságok is kedveznek a flórának és faunának. Ha valaki ellátogat Jaworznóba, érdemes megtekinteni a Dolina Zabnika Nemzeti Parkot, valamint a Dobra Wilkoszyn tájvédelmi körzetet, a Grodzisko dombját.

A várossal a testvérvárosi szerződés 2005. Október 17-én került aláírásra, Pawel Silbert és Fáki László polgármester urak között. A kapcsolat lehetővé teszi a kölcsönös együttműködést, egymás segítését gazdaságilag, egymás kultúrájának, művészetének megismerését, az ifjúsági csereprogramokat.