Hírek

Elérhetőségek

Lakossági tájékoztató kerti hulladékégetéssel kapcsolatban

Tisztelt Lakosság!

 

Minden bizonnyal Önök is szembesülnek azzal, hogy városunkban egyre nehezebben elviselhető a légszennyezés, melyet a kerti hulladékégetéssel okoznak.

Az értékes szervesanyagból az égetés során hamu keletkezik, mely csak  korlátozott mennyiségben alkalmas talajerő-utánpótlásra.  Ezzel szemben komposztáláskor maradéktalanul elbomlanak a növényi részek és hasznos humusz keletkezik. Egy átlagos kerti tűz, melyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, óriási légszennyezést okoz. Ráadásul sokan meg sem várják a zöldhulladék kiszáradását, ezzel tovább súlyosbítva a helyzetet.

Asztmát, légszomjat, szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, hosszútávon pedig immunrendszer károsító és rákkeltő hatása van az égetés során termelődő káros anyagoknak.

Az Önkormányzat igyekszik hozzájárulni ahhoz, hogy a szennyezés mértéke csökkenjen és élhetőbb legyen a város, élvezhető legyen a szabadban töltött idő.

A Képviselő Testület elfogadta az új környezetvédelmi rendeletet (14/2019. (IV.30) önk. rend), melynek értelmében május 1.- szeptember 30. közötti időszakban tilos a kerti hulladék égetése. A szabály megsértői bírsággal sújthatóak.

Egyéb hulladék égetése eddig is tilos volt és a Katasztrófavédelmi Hatóság hatáskörébe tartózóan büntetendő cselekmény.

Természetesen ez a tilalom nem terjed ki a kerti sütögetésre, bográcsozásra és grillezésre, ahogy a tűzgyújtási tilalom sem érinti a saját kertünkben történő sütögetést!

A kerti hulladék feldolgozására, illetve elszállítására több lehetőség is van.

Városunkban minden évben van házhoz menő zöldhulladék elszállítás, melyet legközelebb 2019. november 11-től 15-ig (a rendes hulladékszállítás napján) végez el az Aries Kft.

A rendszeres zöldhulladék leadási lehetőség az alábbiak szerint alakul:

Tárgyév március 1-jétől – november 30-ig minden hónap utolsó pénteki munkanapján lehet díjmentesen elhelyezni hónap utolsó pénteki napján legfeljebb 100 kg/háztartás mennyiségig az Egyesített Népjóléti Intézménynél, 2315 Szigethalom, Rákóczi u. 147. sz. alatt elhelyezett konténerbe 14:00 órától - 17:00 óráig.

Avagy a megvásárolható Aries zsákban a rendes szeméttel együtt is elviszik. A zsák az Aries telephelyen is megvásárolható, jelenleg 434,-ft-os áron

A kerti hulladék elszállításán túl nagyszerű és gazdaságos megoldás a komposztálás, mellyel könnyen megtermelhetjük mi magunk a kertünk szépítéséhez szükséges hasznos tápanyagokat rejtő humuszt.

A komposztálás nem nehezebb, vagy időigényesebb, mint tüzet rakni, őrizni és megfelelően eloltani azt. Elegendő pár fa léc is, hogy megfelelő komposztálót alakítsunk ki a kertben. Heti 10-20 perc időráfordítás és újra szabadabban lélegezhetünk és még a kert is meghálálja a humusz nyújtotta táplálást szebb és egészségesebb növényekkel.

Amennyiben a tiltás ellenére kerti hulladék égetését tapasztalja, a közterület-felügyeletet értesítheti, melynek telefonszáma: +36/24403656/119 mellék, hivatali időn túl hívható ügyeleti telefonszám: 70 704 4030.

Illegális hulladékégetés esetén értesítendő: Szigetszentmiklósi Tűzoltóságot 0624444407

További információk az égetés káros hatásairól: www.levego.hu